Tentoonstellingen – Nieuws

ODE aan de MIDDELMAAT

Expositie heeft plaatsgevonden, van 6 augustus tot 29 augustus 2021.

Vijf kunstenaars nemen deel aan de tentoonstelling ‘Ode aan de Middelmaat’.
Eén van hen is Maarten van der Laag.

De tentoonstelling van Seth Price in het Stedelijk (Social Synthetic, 2017) draaide bij Maarten een knop om. Naar aanleiding van die tentoonstelling schreef hij het volgende:

“Het word me duidelijk dat verschillende standpunten interessante beschouwingen (vanuit theorie) teweeg kunnen brengen en, dat ik dien ten gevolge, weinig moeite doe om die verschillende mogelijke standpunten te zien als een eenheid (systeem, passend in een weer veel groter geheel).
Veel kunst was / is verworden tot een speelgoedpoppetje waarvan de batterijen zijn uitgeput.
Het poppetje beweegt niet meer omdat de energie op is, spelen kan nog wel maar dan op een meer fantasievolle manier. Helaas, weet ik nu, dat het poppetje kòn bewegen met batterijen; nu moet ik moeite doen om dat te vergeten en mij gunnen los te komen van de idee dat alleen spelen mogelijk is met batterij. De schok, die ik hiervoor beschreef lijkt op ‘niet het gebrek aan energie’, maar het niet meer leverbaar zijn van batterijen, want iedereen in déze wereld denkt niet te kunnen spelen, niet zonder batterijen. Dat is reden om mezelf vragen te stellen: Hoe ver gaat logica? Wat zijn (mijn) grenzen? Waar is het gat in de muur (de uitweg) en kan ik daar doorheen? Wat is werkelijkheid? Wat is waarheid? Welk niveau hanteer ik? Wie ben ik? Hoe construeer ik mijn wereld?
En wat schetst mijn verbazing? Het gat in de muur is gewoon een deur en die zit niet eens op slot!”

Zie ook: https://www.stedelijk.nl/nl/tentoonstellingen/seth-price-social-synthetic